Intervju Marko Lorber

Pitje čaja po slovensko

Čajna hiša Zisha

by Anja

Ob hladnejših dneh in prehladu marsikdo po poletju spije prvo skodelico čaja. Kar pa ne velja za številne ljubitelje čaja, ki čaj pijejo skozi vse leto. Med njimi je tudi lastnik in ustanovitelj Čajne hiše Zisha Marko Lorber, ki v svojih prodajalnah ponuja številne znane in tudi zelo nenavadne okuse čajev, celo z vonjem po klobasi. Čajna hiša Zisha je tudi ena izmed prvih, ki je svojim strankam omogočila okolju prijazne digitalne račune noprintZ.

Kaj je zjutraj pri vas najprej, kava ali čaj?

Kave nisem nikoli pil, pa ne zato, ker ne bi bila dobra, ampak zato, ker mi je čaj boljši. Vsako jutri si pripravim črni ali pu’erh čaj, odvisno od časa, ki ga imam na voljo. Čez dan pa potem še kakšno skodelico črnega čaja z mlekom.

Marko Lorber
Marko Lorber, ustanovitelj in lastnik Čajne hiše Zisha

Kako izgleda čajanka po slovensko? Imamo Slovenci kakšne posebne obrede čaja ali poskušamo posnemati rituale drugih kultur?

Zapleteno vprašanje. Slovenska kultura pitja pravega čaja ni na visokem nivoju. Ogromno ljudi še vedno pije čaj samo če in ko zbolijo, pa še to večinoma zeliščne in sadne poparke. Tako da nekih posebnih čajnih obredov Slovenci nimamo, zato tudi pri čajni kulturi kopiramo vzhod, predvsem Kitajsko in Japonsko.

Dejstvo je, da se je čaj najprej razširil med aristokrati in visokimi uradniki, ter postopoma postal dostopen širši množici ljudi. V Angliji je recimo čaj postal priljubljen šele po tem, ko ga je širši množici predstavila Catherina, portugalska princesa, ki se je poročila s Charlesom II. Pri nas nikoli ni bilo prevelikega zanimanja za čaj med elito in posledično čajna kultura ne seže dlje kot do nabiranja rožic za premagovanje bolezni.

Po katerih vrstah čaja vaše stranke najpogosteje posegajo?

V Zisha čajnice pridejo zelo raznoliki okusi. Danes imamo na voljo več kot 300 različnih okusov in lahko rečem, da se prodajajo vsi čaji, eni bolj, drugi manj. Največ posegajo po zelenih čajih, potem so tu črni, sledijo jim sadni in zeliščni. Rooibos, pu’erh, belih in oolong čajev se proda manj, ker niso tako poznani.

Pri nas nikoli ni bilo prevelikega zanimanja za čaj med elito in posledično čajna kultura ne seže dlje kot do nabiranja rožic za premagovanje bolezni.

Kateri čaj v vaši ponudbi je najbolj nenavaden po okusu, sestavinah ali po pripravi?

Najbolj nenavaden je Lapsang Souchong, ki ima vonj po klobasah, ni pa v njem popolnoma nič mesnega. Lapsang je dimljen čaj, ki ga dimijo z dimom iglavcev.

Kako se pravilno pripravi čaj?

Toliko kot je čajnih kultur, toliko je različnih priprav. Vsaka kultura pripravlja čaj na svoj način. Kitajci uporabljajo gaiwane in čajne mizice. Japonci uporabljajo chawan, chasen in chashaku (skodelico, metlico in žličko). Indijci si pripravljajo masala chai, mešanico črnega čaja z zelišči, kjer zmešajo še mleko in dodajo veliko sladkorja.

Ali obstaja kakšna pogosta vsesplošna napaka pri pripravi čaja?

Naj omenim, da ni neke univerzalne priprave čaja. Vsak naj si pripravi čaj tako, da bodo njemu ustrezali vonj, okus in aroma. Se pa zgodi, da si velikokrat zeleni in beli čaj pripravimo z vrelo vodo in čajne lističe namakamo predolgo. Torej najpogostejše napake so prevelika temperatura vode in predolg čas namakanja.

Kaj je po vašem mnenju največja korist pitja čaja?

Kot rečeno že v uvodu pijem čaj, ker mi je dober, ne zaradi zdravstvenih učinkov.

Ker sam ne smem govoriti o zdravilnih učinkih, bom raje povedal tisto kar sem prebral. Zeleni čaj je učinkovit antioksidant, zato zmanjšuje možnosti za rakava obolenja, za obolenja srca in ožilja in številna druga kronična obolenja. Zeleni čaj pomaga pri prebavi in blagodejno deluje na kožo. Mnogi zato pravijo, da je najbolj zdrav čaj na svetu, ki lahko prepreči številne bolezni. Poleg tega vsebuje kofein, zato ga lahko pijete namesto kave.

Če si domišljamo, da je noprintZ oseba, kakšen čaj bi mu pripravili?

Sam sem ljubitelj črnih čajev, zato bi pripravil kak poseben črni ali pu’erh čaj s tradicionalno gong fu pripravo.

Brezpapirni računi so prihodnost

  • Nič več iskanja
  • Nič več neuporabnih zbledelih termo računov.
  • Enostavno povezovanje s karticami zvestobe.
  • Vsi računi v eni sami aplikaciji.
  • Prijazni okolju.
  • Enostavno uveljavljanje garancij in menjav izdelkov.