Trenutno najbolj pogosto vprašanje

Gospa, potrebujete novo vinjeto?

In kako skrb preložimo na noprintZ

by Anja

Priznam, prijazni gospod na blagajni bencinskega servisa me je malo zmedel. Seveda potrebujem, ampak kdaj?
Skušam se spomniti, ampak res ne vem, kdaj sem jo kupila lani. »Lahko preveriva, povejte mi svojo registrsko!« Še ena stvar, ki se jo v tistem trenutku nisem mogla spomniti. Ozrem se nazaj in za mano stojijo 3 nervozni ljudje. »Bom kupila naslednjič, hvala,« plačam gorivo in odbrzim ven.

Veljavnost vinjete bo najverjetneje ena najbolj pogostih vprašanj v januarju, saj lahko e-vinjeta začne veljati kadarkoli. Trajanje veljavnosti pa je lahko 1 leto, 6 mesecev ali 1 mesec.

Če ste torej med tistimi, ki ste pozabili, do kdaj imate veljavno trenutno vinjeto, lahko to preverite preko DARS-ove spletne strani.

  • Če ste vinjeto kupili preko spletne strani in ustvarili svoj profil, potem lahko veljavnost preverite na svojem profilu
  • Če pa ste jo kupili na bencinskem servisu in nimate izpiska o datumu veljavnosti, pa lahko preverite veljavnost tako, da začnete postopek nakupa nove e-vinjete. Še pred vpisom plačilne kartice, bo sistem zavrnil nakup nove vinjete, če bo trenutna še veljavna. Hkrati pa vam bo sistem izpisal datum veljavnosti trenutne.

Kako si lahko na enostaven način zabeležite veljavnost e-vinjete?

Ne glede na to, ali vinjeto kupite preko spletne strani ali pa na izbranih prodajnih mestih z e-vinjeto, lahko račun na enostaven način slikate in shranite v aplikacijo noprintZ. Hkrati pa si pod polje »vnos garancije« dodate veljavnost vinjete. Tako vas bo aplikacija noprintZ sama opozorila 1 mesec in 1 teden pred potekom veljavnosti vinjete oziroma garancije.

Garancijo lahko dodamo med vnosom računa

Lahko jo dodamo računu naknadno.

V nastavitvah obvestil vklopimo opomnike o poteku garancij.

Zakaj je dobro imeti shranjen račun za vinjeto?

Čeprav je e-vinjeta vezana na registrsko tablico, pa je račun dobro imeti vedno pri roki. Kako bi na primer postopali v primeru, ko bi zaradi kraje, izgube registrske tablice ali njene poškodbe v nesreči zamenjali tablico?

V tem primeru bo potreben nakup nove e-vinjete. Za staro pa bo lahko voznik dobil povrnjen sorazmerni del. Vlogi bo treba priložiti račun oziroma kopijo računa za nakup elektronske vinjete, za katero lahko uveljavljaš vračilo sorazmernega dela vrednosti. Podatek, da je bila za vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana elektronska vinjeta, pred potekom veljavnosti elektronske vinjete izdana nova tablica z drugačno označbo, pa bo v postopku reševanja zahtevka pridobil Dars.

Prav tako dobite povrnjen sorazmerni del vrednosti vinjete za čas od odjave vozila do izteka veljavnosti e-vinjete, če ste vozilo prodali ali odjavili iz prometa. In tudi v tem primeru je obvezna priloga k zahtevku račun za nakup e-vinjete.

Brezpapirni računi so prihodnost

  • Nič več iskanja
  • Nič več neuporabnih zbledelih termo računov.
  • Enostavno povezovanje s karticami zvestobe.
  • Vsi računi v eni sami aplikaciji.
  • Prijazni okolju.
  • Enostavno uveljavljanje garancij in menjav izdelkov.