Zgodba o noprintZ

Od ideje do startupa

4. del: Financiranje in investicije

by Tina

Nadaljevanje 3. dela:

Financiranje in investicije, kot eno pomembnejših področij pri zagonu podjetja

Ko smo iskali investitorje, ne le doma, ampak tudi v mednarodnem okolju, smo spoznali, da se le-ti stalno srečujejo z dobrimi ponudbami start upov s celega sveta. Ugotovili smo, da dobra ideja sama po sebi ni dovolj. Investitorji namreč iščejo predvsem odlične ekipe, ki so sposobne svojo idejo pripeljati tudi do realizacije oziroma vstopa na trg. Zato je bolj od (sicer nujno zanimivega) produkta ali storitve, pomembna ekipa, ki stoji za njim. A več o pomembnosti ekipe naslednjič …

Obzorje 2020

V tem delu je s svojimi bogatimi izkušnjami usmerjala in vodila projekte Barbara. Glede na tip našega produkta, torej aplikacijo za digitalne račune, je kot prvo opcijo pridobivanja sredstev, predlagala sodelovanje v programu Obzorje 2020 (Horizon 2020). To je bil okvirni program Evropske unije za raziskave in inovacije. Priprava dokumentacije nam je vzela ogromno časa in energije, a smo se skozi pisanje dokumenta za prijavo na razpis ogromno naučili in hkrati razmišljali o pomembnih stvareh, na katere sicer ne bi bili tako pozorni. S pripravo te dokumentacije je kar mimogrede nastajal naš čisto pravi poslovni načrt.

Med pisanjem dokumentacije smo se pogovarjali o funkcionalnostih in praktičnosti aplikacije in prav zanimivo je, da je ena izmed njih danes zelo aktualna: govorili smo o primeru mesarja in njegovem (ne)higieničnem izdajanju računa. Mesarji namreč najprej rokujejo z mesom, nato pa ne da bi si umili roke, tipkajo po blagajni ter primejo papirnati račun, ki ti ga izročijo skupaj z blagom. Z noprintZ to ne bo potrebno. Poslovanje z njim je namreč brezstično. Danes, v času korone se zavedamo, da smo že 3 leta nazaj razmišljali v pravo smer!

No, na razpisu Obzorje 2020 smo kandidirali kar 11-krat (7-krat na fazi 1 in 4-krat na fazi 2). Res! Nismo obupali, ampak trmasto vztrajali. Saj včasih se nam je zdelo že prav zamalo, vendar, če smo že vložili toliko truda, poiskali pomoč strokovnjakov in jih tudi plačali, potem gremo do konca, smo si rekli :).

Imeti idejo je nekaj,
to idejo izpeljati pa je nekaj povsem drugega.

Prvi žarki upanja

Vmes smo dobili leta 2018 prvega investitorja, angela, fizično osebo, ki je verjela v nas in naš produkt in tako dobili prvo finančno spodbudo in potrditev da smo na pravi poti.

Na prvi kandidaturi na Obzorju 2020 nismo dobili dovolj točk, na naslednjih poskusih pa smo na fazi 1 kar 3-krat prejeli pečat odličnosti (Seal of excellence). Pri fazi 2 smo bili celo povabljeni na »pitchanje« v Bruselj. Simon K., Simon S. in Barbara so opravili odlično nalogo in predstavili naš projekt pred zahtevno evropsko komisijo. Seal of excellence je namreč znak kakovosti, ki se podeli najboljšim predlogom projektov v postopku za pridobitev sredstev okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Prejmejo ga projekti, ki so v postopku ocene projektov izpolnili vse stroge kriterije izbora in dodelitve sredstev programa, vendar zaradi omejenega proračuna niso prejeli sredstev razpisa. S pečatom se tako izpostavijo obetavni predlogi projektov, ki si zaslužijo financiranje iz drugih virov (javnih ali zasebnih), tj. nacionalnih, regionalnih, evropskih ali mednarodnih. Tako smo na podlagi pečatov odličnosti oddali prijavo na SPIRT Slovenija v sklopu dopolnilnega programa financiranja in pridobili sredstva tako za fazo 1, kot fazo 2. Omenjen program sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru “Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020”. Več o tem si lahko preberete na naši spletni strani.

middle

Paralelna proga

Poleg sodelovanja na Obzorju 2020 smo se zelo intenzivno ukvarjali z iskanjem investitorjev. Opravili smo več sestankov in se redno udeleževali različnih dogodkov in konferenc v Sloveniji in tujini, namenjenim spoznavanju in povezovanju star upov in investitorjev. Udeležili smo se dveh PODIM konferenc, dogodka Get in the Ring in PIONEERS  dogodka na Dunaju ter več pitching eventov v regiji.

Za vse našteto smo se vedno skrbno pripravljali, saj si pri večini tovrstnih predstavitev časovno omejen, kar pomeni, da moraš vse bistveno povedati v nekaj minutah in biti hkrati še prepričljiv, suveren in všečen. To pa še zdaleč ni lahka naloga. V ta namen smo pripravili vsebinsko in oblikovno (no, vsaj nam se zdi 🙂 ) odlične prezentacije in »pitche«, ki smo jih potem iz dogodka v dogodek izpopolnjevali in prilagajali sogovornikom in vrsti posameznega dogodka primerno. Poželi smo veliko zanimanja, a dodatnega angela ali investitorja nismo in nismo uspeli privabiti. Smo se pa veliko naučili, izmenjali izkušnje z drugimi udeleženci, spoznali veliko ljudi in ustvarili kanale za morebitna sodelovanja v prihodnosti.

V iskanje investitorja in v udeležbe na tovrstnih dogodkih je potrebno vložiti veliko truda in imeti trdo kožo. Nekateri investitorji so namreč neizprosni z vprašanji in negativno kritiko, preverjajo namreč koliko ekipa verjame v projekt in kaj vse je pripravljena narediti, da pride do cilja. Imeti idejo je nekaj, to idejo izpeljati pa je nekaj povsem drugega. Vso to trnovo pot smo prestali in se pri tem neizmerno veliko naučili. Zato danes mislimo, da je to nekako kar nujni del poti start upa. Ekipa namreč na ta način potrdi svojo idejo, poslovni model in pripravljenost na tveganje.

Brezpapirni računi so prihodnost

  • Nič več iskanja
  • Nič več neuporabnih zbledelih termo računov.
  • Enostavno povezovanje s karticami zvestobe.
  • Vsi računi v eni sami aplikaciji.
  • Prijazni okolju.
  • Enostavno uveljavljanje garancij in menjav izdelkov.

Končno

Že od vsega začetka je bila naša vizija, da bo eden od načinov identifikacije za prejem noprintZ digitalnega računa tudi plačilna kartica. Zato smo predstavili našo storitev na različnih bankah in tudi Mastercard-u. Vsi so nas podprli in nas zato usmerili na Bankart. Na Bankart-u so bili nad našo idejo navdušeni, saj so za večino slovenskih bank razvili mobilno aplikacijo Flik Pay, ki omogoča enostavno, hitro in varno plačevanje med uporabniki različnih bank in se idealno dopolnjuje z našo aplikacijo za digitalne račune. Po nekajmesečnih pogovorih in dogovarjanjih smo ugotovili, da je najbolje, da se lastniško povežemo in tako je Bankart v začetku leta 2020 vstopil v lastništvo Fin4Green . S tem smo pridobili strateškega in zanesljivega partnerja, s katerim skupaj postavljamo temelje za edinstveno potrošniško izkušnjo. In ko je Bankart v družino pripeljal še Rekono, ki med drugim skrbi za digitalno identiteto in elektronsko podpisovanje na daljavo, je pot zaključena. Tako lahko potrošniku ponudimo celovito zaokroženo pot od identifikacije, podpisa, plačila do digitalnega računa in digitalnih garancij.

Se nadaljuje … in naslednjič tudi zaključi 🙂