Aplikacija noprintZ

noprintZ V2.14

Že tretja verzija v letošnjem letu

by Tanja

Tu je tretja verzija noprintZ aplikacije letos. Z vsako verzijo jo izboljšujemo. Nekatere spremembe niso zelo očitne, vplivajo pa na uporabniško izkušnjo. Na slednjo pa imajo seveda vpliv tudi nove funkcionalnosti in vsaka verzija prinese kakšno. Pri tokratni je v ospredju varnost, posledično pa tudi izboljšana uporabniška izkušnja. Tu sta torej dve novosti, s katerima aplikacija še naprej vestno stopa v korak s časom. 

1: Biometrija

Avtentikacija s pomočjo biometrije je eden najbolj zanesljivih načinov za omogočanje dostopa, saj uporablja podatek, ki ga poseduje le dotična oseba. Biometričnih podatkov je kar nekaj vrst in sicer med najbolj pogoste sodi prepoznava obraza, skeniranje šarenice in prstni odtis. Verjetno najbolj priljubljena in uporabniku prijazna je avtentikacija s prstnim odtisom. Prepoznava obraza je bila še nedolgo nazaj na slabem glasu, saj je bilo mogoče sistem pretentati s pomočjo fotografije ali videa, danes pa to ni več mogoče.

Prstni odtis, kot tudi drugi biometrični podatki, so unikatni podatki, ki jih je praktično nemogoče pridobiti in posledično zlorabiti. Poleg tega, je ta način avtentikacije tudi izjemno enostaven in hiter, kar se seveda odraža v daleč najboljši uporabniški izkušnji. Čas, v katerem opravimo tovrstno identifikacijo, je v primerjavi s časom potrebnim za vnos gesla, neprimerljivo krajši, poleg tega pa nas ne rabi skrbeti ali kdo iz ozadja kuka v naš ekran ob vnosu gesla ali izrisu vzorca.

Android

Kar je najpomembnejše je to, da so biometrični podatki, ki jih uporabljamo za vstop v svoj mobilni telefon, shranjeni v napravi sami. Aparati, ki delujejo na operacijskem sistemu Android, imajo za to namenjen poseben, fizično ločen del, imenovan TEE (ang. Trusted Execution Environment). Torej je TEE že v hardverskem smislu popolnoma ločena enota, ki je namenjena le hrambi in seveda preverjanju tovrstnih podatkov. Le-ta lahko uporablja lastni procesor in spominsko enoto ali pa virtualno instanco na glavni CPU enoti. Celo v primeru posegov v operacijski sistem, ta del ostane popolnoma nedotaknjen. Na njemu se namreč nahaja poseben operacijski sistem, imenovan Trusty OS.

Kot že omenjeno so v TEE shranjeni le podatki, ki so vezani na enkripcijo oziroma avtentikacijo. Kot ostali podatki v njem, so tudi biometrični podatki šifrirani in tudi v primeru vdora, ki je že tako ali tako skoraj nemogoč, neberljivi brez ključa za dešifriranje, ki pa se nahaja le v TEE.

iOS

Na iOS napravah so tovrstni podatki prav tako shranjeni na posebnem, ločenem delu, imenovanem Secure Enclave. Prstni odtis je zapisan v obliki matematične funkcije in ne kot slika, za prepoznavo obraza pa uporablja TrueDepth tehnologijo, ki izriše natančen zemljevid obraza in zabeleži infrardečo sliko. Oboje je prav tako zabeleženo v matematični obliki, vsi podati pa so kriptirani in zaščiteni s ključem, ki se nahaja le v Secure Enclave. Podatkov ni mogoče pridobiti niti z obratnim inženiringom.

Kako nastavimo biometrično prijavo

V meniju izberemo nastavitve. V njih se, kmalu pod vrhom, nahaja drsnik, s katerim lahko omogočimo biometrijo. To velja le v primeru, da jo imamo omogočeno na napravi sami. V nasprotnemu primeru boste na temu mestu našli le oznako in poleg nje opozorilo, da je potrebna predhodna globalna nastavitev te funkcionalnosti.

Takoj zatem vas aplikacija opozori, da je za dokončane postopka potrebna odjava in ponovna prijava. Ko se ponovno prijavite v aplikacijo, se takoj pojavi sistemski čitalec, ki preveri vašo istovetnost. Torej zelo, zelo enostavno.

Če želite preizkusiti prijavo s pomočjo biometrije, se ponovno odjavite. Na vstopni strani boste opazili nov element, drsnik, s pomočjo katerega preklapljamo med standardnim načinom in biometrijo, kar pomeni, da je avtentikacija z geslom še naprej na voljo. V primeru izbire biometrije, se na ekranu ponovno pojavi čitalec in v sekundi ste v aplikaciji.

 

Z

2: Obrez slik

Nov gumb, ki ga najdemo v levem kotu slik, nam omogoča, da le-te obrežemo. Velja za vse fotografije, torej za ročno dodane račune oziroma račune s pripetim UPN, kot tudi za pripete garancije. Orodje, ki nam bo prav prišlo, ko bomo želeli ohraniti pomembne podatke računov in garancij, hkrati pa bodo ob morebitni želji po izvozu dokumenta zavzemali ravno prav prostora, ki ga dovoljuje A4 format.

Gumb se nahaja v levem kotu fotografije. Ob kliku nanj se preko slike izriše območje z ročicami, s pomočjo katerih prilagodimo porezavo na želen format. Ko smo zadovoljni, le preprosto kliknemo na isti gumb v levem kotu celozaslonske slike in s tem potrdimo novo velikost.

noprintZ digitalni račun

Brezpapirni računi so prihodnost

  • Nič več iskanja
  • Nič več neuporabnih zbledelih termo računov.
  • Enostavno povezovanje s karticami zvestobe.
  • Vsi računi v eni sami aplikaciji.
  • Prijazni okolju.
  • Enostavno uveljavljanje garancij in menjav izdelkov.